Съвети при избора на плочки за баня

Съвети при избора на плочки за баня

Изборът на плочки за баня несъмнено  един от най-вълнуващите, защото дава пълна свобода на въображението да персонализирате помещението спрямо Вашите разбирания за стил и красота. За да бъде изборът не само естетически издържан, но практичен и функционален е важно да съобразим правилно цвета, повърхността и размера на плочките. В следващите редове ще се спрем на най-важните аспекти, които трябва да имате предвид, ако Ви предстои закупуване на плочки за баня.
На пазара се предлага огромно разнообразие от цветове и нюанси, които впечатляват със своята визия. Важно е обаче изборът на плочки за баня да бъде съобразен с размера на самото пространство. Ако банята Ви е малка, е удачно да заложите на плочки в светли и пастелни цветове. Те внасят повече светлина и създават оптическата илюзия за по-голямо пространство. Тъмните цветове са по-подходящи за малки бани, тъй като имат способността оптически да смаляват пространството. Ако все пак сте любител на тъмните цветове, може да експериментирате с декори. Плочки за баня с светли цветове контрастират стилно с декори в тъмни цветове. Ако искате нестандартен и различен интериор може да разнообразите чрез декори в тъмни цветове, монтирайки ги по стената. Чрез декорните плочки за баня може да акцентирате на душ пространството, мястото около умивалника или моноблока.
Говорейки за плочки за баня е важно такъв ще е завършекът на плочките – матиран или гланциран. За предпочитане е подовите плочки да са матирани, тъй като те предотвратяват риска от подхлъзване. Може да се насочите и към плочки със специално “antislip” покритие. Повърхността на тези плочки е изключително грапава, защото целта е избягване на нежелани инциденти в банята. Изборът на матирани или гланцирани плочки за баня и в частност фаянсови плочки зависи от личните предпочитания. Гланцираните плочки за баня придават усещане за елегантност и царственост, докато матираните плочки за баня създават атмосфера на непретенциозност и уют.
Не на последно място е важно да се съобрази и размерът на плочките. Като цяло плочките с по-големи размери са за предпочитане от гледна точна на по-лесното им почистване и поддръжка. По-големият размер предполага и наличието на по-малко фуги, което значително съкращават процеса на почистване. Плочките с по-малки размери от своя страна изискват повече време за поддръжка, но внасят кокетност и закачливост в интериора на банята.
Правилният избор на плочки за баня е своеобразна гаранция не само за стилна визия, но за превръщане на пространството във функционална и практична зона, която носи удовлетворени и комфорт.

0

27 ноем. 2018

Още новини